|
Besni Hükümet Binası önünde yer alan Atatürk Anıtı yenilendi. Besni Kaymakamlığı tarafından yaptırılan yeni anıtta Kurtuluş Savaşı Milisleri ile Besni’yi simgeleyen 1937 Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları tablosu rölyefleri yer aldı.
Ayrıca anıt, mermerle kaplanarak gövdedeki kaideye de Atatürk’ün Cumhuriyetle ilgili sözü yazıldı. Sanatsal değeri olan anıt ile Hükümet Konağı hoş bir görüntüye kavuştu.
“ Heykeltıraş 1 yıldır bu rölyefler üzerinde çalışıyor “
Anıtla ilgili açıklama yapan Besni Kaymakamı Hulusi ŞAHİN, şunları söyledi: “ Amacımız Besni’ye yakışır sanatsal değeri olan bir anıt yapmak. Heykeltıraş Kazım Durmaz yaklaşık 1 yıldır bu rölyefler üzerinde çalışıyor. “ Rölyef Besni’li milisleri sembolize ediliyor “
Anıtın sol tarafındaki rölyefte milli mücadelede Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa savunmalarına destek veren başta Karayılan olmak üzere tüm Besni’li milisleri sembolize ediliyor.
Sağ tarafta ise, Cumhuriyet ilanının ardından Cumhuriyeti ve değerlerini en çabuk benimseyen ve Cumhuriyet Bayramını kadın-erkek, yaşlı-genç demeden tüm kesimleriyle kutlayan ve hemen hemen bütün Besni’lilerin ev ve iş yerlerinde bulunan 1937 Cumhuriyet Bayramı tablosunu ölümsüzleştiren bir rölyef yapılmasını istedik ve ortaya bu eser çıktı.
Böylece Besni’ye yakışır bir Atatürk Anıtı’na kavuşmuş olduk.”
|



